Оцінка нерухомості - навіщо це потрібно?
13 лютого 2016, 23:14

Якщо ви збираєтеся купувати або продавати квартиру, кімнату або будинок, оцінка нерухомості — це послуга, яка обов'язково вам буде корисна. В нашій черговій статті ми розповімо про те, як експертна оцінка об'єкта допоможе вам заощадити або заробити.

Оцінка нерухомості - робота дуже непроста і комплексна. Вартість об'єктів залежить від величезної кількості параметрів, кожен з яких, у свою чергу, теж не такий простий, і багато від чого може залежати. Експерт з оцінки нерухомості - це завжди повинен бути фахівець дуже високого класу і рівня, активно цікавитися темою і знати про неї дійсно багато.

Навіть якщо ми говоримо про простий гараж, для цього експерта кількість параметрів для оцінки буде не просто великою, а величезною. Тільки подумайте. Безумовно, на вартість гаражу впливає місце його розташування. Матеріал, з якого побудований гараж (залізний - одна розмова, цегляний - зовсім інший) і внутрішнє оздоблення. Наявність підвалу, ями, горища і так далі - теж важливо. Зустрічаються гаражі без електрики. Іноді в гаражі встановлено якесь обладнання - наприклад, підйомник.

Дуже значний вплив на вартість гаража надає легітимність його встановлення. Чи всі документи в порядку, є офіційний дозвіл, чи може в цьому місці взагалі бути гараж. Враховує експерт і перспективи гаражу в цьому місці — наприклад, чи не буде він знесений найближчим часом або не задумана на місці гаражу дорожня розв'язка або якесь інше будівництво століття. Як бачите, навіть оцінка гаража - складне завдання. Що вже говорити про більш великі форми. Оцінка квартири, а тим більше будинку вимагає від експерта ще більшого професіоналізму. Втім, повернемося до економії і заробітків.

Якщо при покупці квартири або будинку проведена оцінка нерухомості, ви отримуєте унікальне поле для торгу з продавцем. Можна трясти звітом про оцінку і вказувати продавцю на недоліки не просто так, а з документом. Експерт-оцінювач - це офіційний фахівець, з думкою якого особливо не посперечаєшся. Швидше за все, вам вдасться посунути продавця в ціні.

Якщо ж ви продаєте житло, оцінка нерухомості більш вагома для вас. Експерт вкаже на особливості, які не дозволяють продати ваше житло дорожче. Можливо, щось легко поправити і ціна збільшиться. Можливо, щось потрібно трохи приховати, щоб не так падало на очі. Якісь речі, ймовірно, варто повідомити покупцеві самостійно, щоб обеззброїти його в момент торгу. Крім того, на підставі звіту про оцінку нерухомості ви отримаєте багато розумних понять, якими зможете користуватися під час показів об'єкта і при торзі з покупцем. Як відомо, у кожному жарті міститься лише частка жарту. Покупець точно буде вважати вас більш компетентним, ніж більшість продавців. Швидше за все, це і буде очком на вашу користь, нехай не самим значним, але, можливо, одним з вирішальних.

Підводячи підсумок, скажімо, що послуга з визначення вартості майна вартує не таких величезних грошей - особливо у порівнянні із вартістю самого об'єкту. А документ, який ви отримаєте на виході - вельми корисний, навіть якщо ви не плануєте його використовувати безпосередньо. Погодьтеся, завжди добре знати про свою квартиру, будинок або навіть гараж всю правду.

Більш детальну інформацію про оцінку нерухомого майна різних видів можна отримати на сайті http://оцінка.укр/оцінка-нерухомості/.