Кому потрібен дозвіл на суднову радіостанцію?
16 липня 2020, 17:08

Більшість суден під час експлуатації використовують те чи інше радіообладнання (УКХ-радіостанції, СХ/КХ-радіостанції, ЗС Інмарсат (суднова), приймач NAVTEX, РЛС, радіообладнання AIS). Використання такого обладнання на судні передбачає отримання дозволу на експлуатацію суднової станції (далі – дозвіл), який видається Українським державним центром радіочастот.

Необхідність отримання дозволу виходить з самого факту користування радіообладнанням та не залежить від типу та призначення судна. Отримати дозвіл потрібно перед початком використання обладнання. На обладнання, яке Ви будете використовувати потрібно отримати Свідоцтво про схвалення типу обладнання (далі - Свідоцтво), яке видається Регістром судноплавства України. Свідоцтво може надати і постачальник або минулий власник судна.

Дозвіл може отримати як власник судна, так і судновласник, як фізична особа, так і суб’єкт господарювання. Це означає, що дозвіл потрібний не тільки власникам суден, які використовуються з метою отримання прибутку, а і тим, що користуються ними в особистих цілях.

Позитивним моментом в отриманні дозволу на суднову станцію є те, що він не потребує попереднього отримання ліцензії на використання РЧР та висновку про електромагнітну сумісність, на відміну від інших дозволів на експлуатацію РЕС.

Однак, юристи компанії OGP звертають увагу на щомісячні платежі, які необхідно сплачувати тому, хто отримав дозвіл. Щомісячно необхідно сплачувати рентну плату за користування радіочастотним ресурсом (залежить від ширини діапазону) та оплачувати послуги з радіочастотного моніторингу УДЦР.

Наприклад, власник судна надає судно в оренду на певний час на підставі договору фрахтування і фактично сам ним не користується. Фрахтувальник (особа, яка орендує судно) у свою черго активно користується судном та радіообладнанням на судні. В такому випадку рекомендуємо вказувати фрахтувальника в документах на отримання дозволу, і в подальшому фрахтувальник і буде оплачувати послуги УДЦР та рентну плату за користування РЧР.

Протягом місяця з дня отримання дозволу, його копію необхідно подати до податкової служби за місцем реєстрації для нарахування рентної плати. У разі прострочення термінів подачі дозволу до податкової та несплати рентної плати буде нараховуватись пеня, то ж ми рекомендуємо ставитись уважно до документів, які стосуються радіочастотного ресурсу.

Підготовлено юристами OGP.UA