Можливості, які відкриває автоматизація виробництва
22 червня 2020, 20:38

Для того, щоб автоматизація виробництва працювала злагоджено і без збоїв, а також приносила прибуток бізнесу, необхідно правильно підійти до вивчення питання всіх процесів, які вона в себе включає. Доведеться розібратися в відмінностях багатьох систем, зрозуміти їх головні відмінності і визначитися з базовим набором функціональних можливостей. З огляду на, що системи автоматизації виробництва будуть відрізнятися один від одного, орієнтуватися при їх виборі краще не на саму систему, а на її можливості і, головне, на адаптивність безпосередньо під даний вид бізнесу і його потреби.

Позитивні моменти автоматизації

Основні переваги автоматизації полягають у вартості виробництва ручної праці в порівнянні з автоматизацією. Повністю автоматизована виробнича система не потребує:

  • - людей, безпосередньо залучених в роботу;
  • - додаткових людських ресурсах для виконання певних завдань;
  • - негайного вирішення проблем;
  • - складні людські взаємини, які можуть накласти свій негативний відбиток на результат всієї роботи.

Коли на підприємство впроваджується автоматизація процесів виробництва, весь або частину його процесів виконується механічними пристроями і автоматизованими системами. Таким чином, в автоматизованому середовищі завдання людини з більшою ймовірністю зміняться на проектування системи, її налаштування, контроль і моніторинг роботи, а не на її безпосереднє управління.

Різновиди оптимізації

У виробництві існує три типи автоматизації:

  • - жорстка, також відома як «фіксована автоматизація»;
  • - програмована;
  • - м'яка, також відома як «гнучка автоматизація».

Тип використовуваної системи визначається типом продукту і обсягом виконуваних робіт. Він підбирається в індивідуальному порядку, так як повинен максимально відповідати вимогам бізнесу.

Особливості роботи систем

Дотримуючись запрограмованим командам, автоматизована виробнича система являє собою процес, який включає роботу з сировиною і готовою продукцією практично без втручання людини. Швидкий, стабільний і точний виробничий процес сприяє скороченню термінів виробництва і вартості виробленої продукції. Автоматизована система управління виробництвом значно скорочує технічні та трудові витрати, а також зводить до мінімуму людські помилки, забезпечуючи стабільність і високу якість продукції.

Ретельно сплановані інвестиції в автоматизацію також можуть мати хороший фінансовий сенс. Окупність протягом двох або трьох років при зниженні витрат на робочу силу є еквівалентом чудовою віддачі від інвестицій в розмірі 30-50%.