Купувати та продавати ресурси на Українській енергетичній біржі
11 січня 2021, 20:52

Українська енергетична біржа залучає найкращі технології і практики на український ринок, для його максимальної прозорості та ефективності. При цьому учасники ринку мінімізовують свої фінансові та ринкові ризики. Метою УЕБ є формування прозорих цінових індикативів, які створюються ринковими конкурентними методами. Сьогодні продавцями є державні і приватні трейдингові компанії, а покупцями виступають металургійні заводи, трейдери.

Протягом всього часу на біржі підписано понад 14 тисяч договорів, продано 100 млн куб м природного газу, 940-955 тис. т нафтопродуктів, 39 тис т нафти і 1,7 млн. т вугілля. Загальна сума продажів становить близько 22 млрд грн. Щоб бути в курсі останніх подій ринку, варто перейти за посиланням www.ueex.com.ua.

На даний момент активно формується свій ринок, тому варто бачити чітку картину, що відбуваються на ньому. Метою є створення репрезентативного індикатору цін на українські ресурси за допомогою регулярних біржових торгів. Після появи електронної системи Prozorro стало набагато легше, постачальникам шукати закупівлі,подавати пропозиції й вигравати торги. В Україні брати участь в процесі закупівлі, мають право всі охочі, які мають статус фізичної або юридичної особи. Без статусу юридичної особи дочірні підприємства,компанії або філі не можуть від власного імені брати участь у процедурах закупівлі. Вторинну сировину можна закупити лише по безготівковому рахунку за попередньо укладеною угодою.

Потрібну інформацію про закупівлю можна легко знайти на офіційному сайті. Без перешкод завантажити будь-яку тендерну документацію, для подальшого аналізу. Сучасна стратегія Української енергетичної біржі, направлена на масштабне оновлення потужностей енергетичної системи. В розробку буде введено новітні генеруючі потужності, замість тих, які виведені з експлуатації після закінчення терміну. Стратегією передбає реалізацію механізмів залучення інвестицій. Недавно, Українська енергетична біржа запропонувала, гнучкі інструменти для торгівлі електроенергією: торги коефіцієнтами й блочні пропозиції. Акредитовані компанії, в рамках аукціону, вже здатні використовувати ці інструменти. Учасники аукціонів спроможні вибрати для себе, потрібний проміжок часу, для купівлі або продажу електроенергії. Раніше в комерційній секції купляли або продавали електроенергію за стандартними графіками.

Ініціатор формуючи позицію вказує години,відповідний період відбору тадень. Дякуючи блочній позиції, учасник може купувати чи продавати обсяг електроенергії, який міг бути не потрібним коли години неспівпали,коли був попит. Торги коефіцієнтами- це новий вид аукціонів, в якому беруть участь представники комерційної секції.Ініціатор коли вносить свою позицію на аукціон, сам обирає до якої саме формули розрахунку ціни відбувається прив’язка. Початковий коефіцієнт прирівнюється розміром ставки дисконту до ціни за 1 Мвт/год.В торгівлі коефіцієнтами за певною позицією, саме з нього і починаються торги. Комплектування ринку електричної енергії надає стимули для ефективного інвестування у енергетичну сферу. Процес контролювання за безупинним електро- та теплопостачанням здійснюватиметься постійно, а також реконструкції електромереж.