Латексна фарба: види та нанесення
07 березня 2019, 11:08

нанесення на поверхню латексної фарбиФарбування фасадів різних будівель, конструкцій або окремих виробів є одним з необхідних видів обробки. У нинішній час налічується величезна кількість різновидів фарбувальних складів, призначених для різних цілей, що відрізняються один від одного складом та хімічними характеристиками. Серед такого різноманіття споживачам важко знайти правильне рішення самостійно.

Великим попитом користуються водоемульсійні фарби на латексній основі, що володіють безліччю відмінних властивостей. Ознайомитися з їх різновидами та купити латексну фарбу за вигідною ціною можна перейшовши за посиланням - https://oxidom.com/otdelochnye-materialy/kraski/lateksnaya-kraska

Основні властивості латексних фарб

Основним компонентом латексних фарб є синтетичний каучук з основою сополімерів, що надає фарбі наступні характеристики:

  • - Латексна фарба стійкі до різних забруднень та здатні відштовхувати пил.
  • - Пофарбовані латексними фарбами поверхні швидко висихають.
  • - Фарба має чудові водостійкі та паропроникні якості.
  • - Широка палітра кольорів.
  • - Латексні фарби не містять шкідливих для організму речовин.
  • - Еластичні властивості матеріалу дозволяють рівномірно розподіляти фарбу по поверхні, заповнюючи всі нерівності та шорсткості. Ця ж властивість сприяє економії матеріалу.
  • - Можливе застосування для оздоблення інтер'єрів та фасадів.

Різновиди латексних продуктів

За складом латексні фарби поділяють на:

  • - Поливинилацетатні. Виготовляється з клею ПВА, призначені для фарбування сухих приміщень. Така фарба нетоксична, забезпечує відмінну адгезію з раніше забарвлювленною поверхньою. Недоліком даного виду фарби є нестійкість до води.
  • - Бутадієнстирольні. Володіють стійкістю до води, однак бояться сонячного світла. Фарба відмінно підходить для ванної кімнати, санвузлів.
  • - Акрилова. Є найбільш якісною та універсальною. Підходить для внутрішньої та фасадної обробки, а також для фарбування різних зовнішніх конструкцій і елементів.
  • - Акрил-силіконова. Застосовується для зовнішнього фарбування, має високий ступінь стійкості, а також підходить для приміщень з високою вологістю.

Рекомендації по фарбуванню

Особливої ​​різниці між фарбуванням стін та стель латексними фарбами немає. Єдиною умовою є те, що фарбування стель може здійснюватися виключно в опалювальному, в холодну пору, приміщенні, в іншому випадку покриття почне тріскатися. Припустимо використання у вологих приміщеннях. Фарбування складається з наступних етапів:

  • - Підготувати поверхню до фарбування: зняти раніше нанесені покриття, вирівняти поверхню шпаклювальною сумішшю і після висихання зачистити наждачним папером.
  • - Нанести на стіни або стелю ґрунтовку глибокого проникнення, у вологих приміщеннях рекомендується обробити антисептичним просоченням, щоб уникнути виникнення цвілі.
  • - Додати в фарбу воду та пігмент в потрібній кількості. Можна змішувати кілька кольорів, важливо розмішувати один раз на всю площу з запасом, оскільки в разі нестачі матеріалу, отримати той же відтінок практично неможливо.
  • - Фарбування можна проводити валиком з пензлем або пульверизатором. Першим фарбується стеля (зазвичай вистачає двох шарів фарби, якщо передбачається кольорове фарбування, може знадобитися більше шарів). Потім фарбуються стіни (необхідно 3-4 шари, в залежності від складу та насиченості кольору).
  • - Другий та наступні шари матових і глянсових фарб наносяться тільки після повного висихання попереднього шару. Середній час полімеризації складає 6 годин.

Особливості догляду за пофарбованою поверхнею

Для довгострокової експлуатації інтер'єрного оформлення, рекомендується в перші пару місяців здійснювати догляд за пофарбованими поверхнями за допомогою м'якої щітки або губки з миючими засобами, що не містять активні хімічні речовини. Хоча поверхні пофарбовані латексними фарбами добре миются та досить міцні, все ж застосування жорстких мочалок або щіток може привести до передчасного стирання глянсовості покриття.