Де можна встановлювати сонячні батареї?
06 серпня 2020, 23:20

За роки масштабного використання сонячних батарей на домашніх та промислових СЕС було накопичено достатньо детальної інформації про ефективність панелей в залежності від місця їх встановлення та при різних кутах нахилу. Наступна номограма наочно демонструє % падіння ефективності панелі залежно від напряму та кута нахилу:

Зеленим кольором відмічено зону допустимих (до 3%) втрат. Можна побачити, що східна чи західна орієнтація панелей призведе до значних (близько 30%) втрат, а найбільш оптимальним варіантом розміщення є кут нахилу в 20°-50° за умови відхилення на схід чи захід не більш як на 30°

Виходячи з цих параметрів, ми рекомендуємо наступні варіанти встановлення:

На даху

Розповсюдженість цього варіанту пояснюється не лише тим, що площа даху будинку зазвичай ніяк не використовується. Додатковою перевагою такого підходу можна назвати й відносно невелику вартість кріплення, особливо, якщо панелі встановлюються паралельно до поверхні даху.

В ідеальному варіанті встановлення сонячних панелей на даху його поверхня орієнтована на південь, а кут нахилу знаходиться у рекомендованих межах. Втім, встановлення цілком можливе і на маже пласкому чи орієнтованому за віссю схід-захід даху. В такому разі панелі кріпитимуться на трикутниках, що дозволить отримати оптимальний кут падіння сонячних променів, однак дещо збільшить вартість встановлення.

На навісі

В разі, якщо місця на даху недостатньо для запланованої потужності СЕС, додаткові панелі можна розмістити на окремому навісі з гарантовано оптимальним кутом нахилу

На землі

Популярний останнім часом варіант, що дозволяє наперед обрати ідеальні для СЕС параметри по орієнтації та нахилу, використовуючи при цьому стандартні конструкції.

На вертикальних поверхнях

Зазвичай для цього використовуються фасади будинків, однак, для такого встановлення підійде навіть паркан, за умови достатнього освітлення.

На трекерах

Цей варіант є, безумовно, найбільш ефективним, оскільки дозволяє протягом усього дня тримати панелі перпендикулярно до сонячних променів, поступово повертаючи їх та міняючи кут нахилу. Звичайно, це буде означати ще й найбільшу з усіх варіантів вартість встановлення та подальшого обслуговування, що не завжди є вигідним.

Загалом, можливість встановити сонячну електростанцію можна знайти майже у будь-якому випадку, що дозволяє будь-де почати отримувати дохід з “зеленого тарифу”, або незалежність від постачальників електроенергії.